Cała partia pieprzu z Chin wycofywana ze sklepów. W przyprawie wykryto toksyczne substancje

Dodano:
Pieprz syczuański Źródło: Shutterstock / Annmell_sun
Główny Inspektor Sanitarny wydał ważny komunikat dla konsumentów. Chodzi o partię pieprzu z Chin, który jest zanieczyszczony groźnymi dla zdrowia substancjami.

Chodzi o partię pieprzu syczuańskiego pochodzącego z Chin. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o stwierdzeniu m.in. przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 10 pestycydów w przyprawie. W pieprzu wykryto też wysoki poziom dla szkodliwych węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH), które zwykle przedostają się do żywności z różnego rodzaju tworzyw sztucznych, klejów czy wyrobów gumowych. Przypisuje się im m.in. działanie rakotwórcze i mutagenne, mogą też zaburzać gospodarkę hormonalną organizmu.

„Należy uznać produkt za szkodliwy dla zdrowia ludzi” – czytamy o pieprzu syczuańskim z feralnej partii w komunikacie GIS.

Wycofywana partia pieprzu syczuańskiego – szczegóły

GIS podał szczegóły wycofywanej partii pieprzu:

  • Nazwa produktu: Dried Sichuan Pepper, 300 g, marki GOLDEN LION,
  • Numer partii (LOT NR): 230702,
  • Data minimalnej trwałości: 31.12.2026,
  • Kraj pochodzenia: Chiny,
  • Importer: Asian Food Group B.V., Niderlandy.

Nie należy spożywać przyprawy objętej komunikatem. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu na terenie Polski.

Co to jest pieprz syczuański?

Pieprz syczuański to drobno zmielone łupiny owoców żółtokrzewu pieprzowego. Przyprawa wyróżnia się pikantnym smakiem z lekko cytrusową nutą. Wywołuje na języku charakterystyczne uczucie mrowienia. Jest bardzo popularna w Chinach i jest składnikiem wielu azjatyckich dań. Jest idealna do doprawiania orientalnych dań z kurczaka i kaczki. Pieprz syczuański wchodzi też w skład popularnej chińskiej przyprawy pięciu smaków (obok anyżu, cynamonu, goździków i kopru włoskiego).

Źródło: smaki.pl, GIS
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...